Program de guvernare locală – Camelia Gavrilă | Primar Iași
 
IAȘUL
MARILOR PROIECTE

Program de Guvernare Locală


CAMELIA GAVRILĂ

Primarul Municipilui IAȘIRevoluție în trafic, doar prin analize științifice.

Cea mai gravă problemă a Iașului este traficul. În pofida celor peste 100 milioane de euro investite din 2008 până în prezent pentru reabilitarea infrastructurii rutiere sau pentru semaforizarea „inteligentă”, problema s-a agravat. Dintr-un motiv firesc: traficul ieșean este dirijat din birou. Măsurile de fluidizare sunt luate superficial, fără analiză.

La fel se decid și marile investiții. Deschiderea pentru trafic a podului din zona Cicoarei nu a fluidizat cu nimic traficul în restul orașului, iar numărul mașinilor care-l traversează este mult prea redus față de amploarea investiției. Construirea pasarelei „Octav Băncilă” a mutat blocajele din Dacia spre Păcurari, iar exemplele pot continua.

COSTUL ESTIMATIV AL STUDIULUI DE TRAFIC: 300.000 EURO

TERMENUL DE FINALIZARE STUDIU DE TRAFIC + PUG: ÎN PRIMUL AN


Muzeul Satului Moldovenesc, în Copou.

CULTURĂ VIE, SPIRITUALITATE PROFUNDĂ, DESCHIDERE MULTICULTURALĂ


Un muzeu al satului moldovenesc va cuprinde gospodării tipice din toate zonele etnografice ale Moldovei lui Ștefan cel Mare, inclusiv din Basarabia, Bucovina de Nord și ținutul Herța. Începutul ar putea fi făcut cu 20-30 de case și anexe tradiționale, muzeul urmând să fie extins în timp. În 2015, se propusese ca muzeul să fie amenajat de-a lungul bulevardului Carol I, în Copou.

Soluția nu este practică, întrucât ar impune tăierea a numeroși copaci și schimbarea ambientului urban. Am inițiat deja prospectări pentru înființarea, în arealul Grădinii Botanice, a acestui Muzeu al Satului din Moldova care să pună în valoare excepționala zestre etnografică de care dispunem.

COST DE IMPLEMENTARE: 1.000.000 EURO

TERMEN: 4 ANI

Costul estimat îl are la bază pe cel practicat de meșterii de la muzeul satului din Mărginimea Sibiului, de aproximativ 10.000 de euro/casă adăugând și amenajarea zonei, realizarea infrastructurii de utilități

Vezi toate proiectele


Creșe și Grădinițe moderne, cu grădini senzoriale.

Iașul, CAPITALĂ a Educației

Exigențele prezentului se întemeiază pe o tradiție prestigioasă, în care istoria învățământului se îngemănează cu destinul cultural al locului și nației, asumat de spirite luminate, pentru care educația a însemnat însăși inima cetății, cu deschidere către valorile ei perene, precum și către cele europene.

Pentru a continua să fim un centru al excelenței în educație, național și internațional, trebuie să oferim, cu prioritate prin educație și cultură, șansa tuturor copiilor și tinerilor de a se forma pentru viață și profesie, pentru integrarea lor în contexte sociale prezente, dar mai ales viitoare.

COSTURI ESTIMATE: 3 CREȘE CU 8 GRUPE + 3 GRĂDINIȚE CU 8 GRUPE 4.500.000 EURO

TERMEN DE IMPLEMENTARE: 3 ANI


Centre de excelență, în toate
spitalele din Iași.

SĂNĂTATE ȘI SERVICII MEDICALE PERFORMANTE


Iașul este indiscutabil capitala medicală a Moldovei. Aproximativ 30% dintre pacienții spitalelor ieșene provin din celelalte județe ale regiunii. Acest fapt se datorează însă doar calității școlii medicale ieșene și faptului că Iașul este singurul centru medical din Moldova în care funcționează anumite specializări medicale. Până acum, a lipsit un efort conjugat al municipalității, alături de Consiliul Județean (CJ) pentru transformarea unei titulaturi informale într-o certitudine.

În următorii patru ani, în parteneriat cu Maricel Popa, președintele CJ, vom transforma Iașul într-o capitală medicală veritabilă, dar și într-o destinație pentru turismul medical european. În acest scop, vor fi abordate trei direcții principale de acțiune.

COST INIȚIAL: 12 MILIOANE EURO

TERMEN: 2 ANI

PE 27 SEPTEMBRIE
VOTĂM

Camelia Gavrilă - Primar Iași